Safety

Safety first zeker bij kitesurfen

Waarom zou je bij kitesurfen wel het water opgaan zonder les? In Nederland is er nog geen wet die het verplicht een kitesurf certificaat te hebben voordat je het water op kan, in België al wel. Daarom adviseren wij van Kitestars altijd aan eerst kitesurf les nemen. bekijk ook: je eerste kitesurfles.

Voor zowel je eigen veiligheid als de veiligheid van andere kitesurfers en omstanders raden wij ten zeerste af om zelfstandig te beginnen met kitesurfen!

Wat zijn de grote risico’s met kitesurfen?

De risico’s van kitesurfen zit vooral in de verraderlijkheid van de wind en de kracht die in de vlieger kan komen. daarnaast heb je ook een belangrijk deel wat door defect materiaal komt, defect materiaal komt.

Het oplaten van een kite is het eerste moment dat de kite de lucht ingaat, dit gebeurd doorgaans op het strand. Als hier iets mis gaat, vlieger is toch te groot, lijnen verkeerd bevestigd of te grote of ongecontroleerde stuurbewegingen kan de kite je meetrekken over het strand. Hard op het zand terecht komen, schelp of steen in je voet, of de kite of lijnen tegen een strandganger zijn geen dingen die je graag wilt. Zorg daarom dat als je een kite oplaat je weet wat je doet. hiervoor is een handige checklist:

  1. Wat is de windsnelheid? past deze bij je maat kite?
    2. Zijn alle lijnen goed bevestigd?
    3. Is er downwind genoeg ruimte, en geen obstacels?
    4. Sta je goed ten opzicht van de wind als je de kite oplaat?
    5. is er iemand bij die je kite oplaat? Eventueel nog iemand die achter jou staat.

Zelfstandig kitesurfen met de BROMFLY checklist

Ga je het water in zorg dan dat je goed voorbereid het water ingaat. Er is een checklist opgesteld om veilig op pad te gaan. 

Deze chicklist voor kitesurfen is afgekort: BROMFLY.

Youri Zoon en Ruben Lenten leggen de BROMFLY checklist uit.

De BROMFLY checklist is een afkorting van de volgende punten:

Buddy:Zorg dat je niet alleen eht ware opgaat. neem een buddy mee en zorg ervoor dat mensen weten waar je eht water opgaat. Met een buddy kan je ook op elkaar letten. 
ReleaseWerk de Quick Release van je kite naar behoren? Check deze voordat je het water opgaat. Het kan zijn dat deze in de loop van tijd vast komt te zitten dus check dat je altijd los van je kite kan komen. 
ObstakelsLet op alle obstacels op en rondom je kitespot. Obstabeld vormen een groot gevaar zowel bomen, vlaggenmasten als bij het oplaten van je kite, als strekdammen en stijgers in het water. Zorg dat je weet waar ze zijn, en hou genoeg afstand. 
MesjeHeb je een mesje bij? Deze zit vaak in je trapeze en als er nood aan de man is, kan je de lijnen doorsnijden. 
ForecastHou de weersverwachtig goed in de gaten. Zowel wind, richting en sterke als buien en onweer. naast voorbereiding is het op de spot zelf belangrijk om deze in de gaten te houden. 
LeashHeb je een saftey Leash en werkt deze goed? Je leash zit aan je kite/bar vast en aan je trapeze. Als je de quick release gebruikt blijft je kite aan de leash hangen. 
YesYes?! Alles gecheckt en overal een Ja? Dan kan je eht water op! Have fun en become a Kite Star! 

Voordat je met een echte kite aan de slag gaat kan je al wel oefenen met een kleine vlieger. Dit leer je ook in je eerste kiteles maar zelfstandig is dit ook mogelijk.

Let hierbij wel op hoe groot je vlieger is en hoe hard het waait. Zelfs met een kleine oefen vlieger kan er flink veel kracht in de kite komen, houd daarom rekenen met bovengenoemde. Het grote voordeel van een oefen vlieger t.o.v. een kite, deze kan je ten aller tijde loslaten.

Current Rank:
Next Rank:

This could be your advertisement spot! contact us via: info@kitestars.com

Check it out:
Black friday surf sale